• Terrebonne, Canada

INTER-MUNICIPAL POLICE STATION

  • Client

    City Of Terrebonne
  • Location

    Terrebonne, Canada
  • Year

    2016 - In Progress
  • Size

    86,350 Sq. Ft.
  • Mandate

    Architecture

Lemay redefined the bunker-style police stations of the past with this daring, sleek headquarters that establishes an integrated community presence while enabling streamlined operations within. Hosting police units from Terrebonne, Sainte-Anne-des-Plaines and Bois-des-Filion, its minimalist design leverages the poetic potential of the landscape and sets the tone as the centre of an emerging community.

The building’s architecture reflects unusual topography: a former sand quarry alongside a broad field. Its silhouette aligns with the horizon, two stories aboveground and one below, leveraging a steep grade with a defining, powerful bridge and cantilever over the former quarry.

The secure perimeter is cladded with laminated reflective material, reflecting the landscape, while multiple curated cracks convey metaphorical transparency. Vertically sectioned tree trunks provide shade and recall the land’s pre-quarry topography.

  • Services

  • Architecture

  • Interior Design

  • Landscape Architecture

  • Sustainability

  • Urban Design

  • Master Planning

  • Artistic Direction

  • Branding & Graphic Design

  • Urban Planning

  • Types

  • Residential

  • Hospitality

  • Mixed Use

  • Leisure and Entertainment

  • Parks and Public Spaces

  • Workplace

  • Learning and Cultural

  • Healthcare

  • Transportation

  • Public Services